Å arbeide i serveringsbransjen

Det er mange som jobber i serveringsbransjen i dagens samfunn. Serveringsbransjen inkluderer selskaper som selger mat, drikke og som tilbyr overnatting. Typiske eksempler på selskaper i serveringsbransjen er restauranter, barer og hoteller, og typiske jobber i denne bransjen er servitør og bartender. Det er likevel flere andre yrker som florerer i bakgrunnen, og vi skal se litt nærmere på disse yrkene.

Servitør

waiterÅ jobbe som servitør innebærer at du er serveringsstedets ansikt utad, og du har mye å si for kundens inntrykk. Servitøren skal innfri kundens ønsker og forventninger, og helst gjøre det med godt humør og et smil om munnen. Vanlige oppgaver for servitøren innebærer å ta imot bestillinger, gi disse bestillingene videre til kjøkkenet og servere og ta betalt av gjestene. Man skal også rydde av bord og se til at restauranten ser innbydende og ren ut.

Bartender

Hvis du jobber som bartender er dine hovedoppgaver å ta imot bestillinger og mikse drinker. Du skal klargjøre drinker med eller uten alkohol, og komme med anbefalinger og tips. Det er derfor viktig at du vet hva du gjør, og at du kan tilby kundene god service og skape et hyggelig miljø. En god bartender er også nødt til å være kjapp og effektiv. I mange barer er det mange folk, og lang kø til baren. Det er da opp til bartenderen å hjelpe så mange som mulig på kortest mulig tid, og dette med et smil om munnen og et glimt i øyet.

En sosial men hektisk jobb

Serve chilled.Både servitører og bartendere bør like å være sosiale og å møte nye mennesker. Man havner ofte i uforutsette situasjoner, og man må kunne ta en utfordring på strak arm. Dessuten må man være villig til å jobbe sene kvelder og takle en hektisk hverdag. Servitører og bartendere får ofte ikke så høy timelønn, men man sper ofte på lønnen med tips fra kundene. Jo bedre service du gir, jo mer får man i tips. Mens servitører og bartendere er de menneskene kundene møter og forholder seg til, er det flere andre yrker som holder seg i bakgrunnen. Flere av disse yrkene innebærer ofte skiftarbeid og sene arbeidskvelder. I tillegg finnes det selvfølgelig administrasjon og ledelse som tar seg av driften av selve selskapet, men disse jobber som regel på dagtid.

Arbeide i servicebransjen

Dersom man ønsker en jobb i servicebransjen, finnes det en hel rekke valgmuligheter. Som nevnt tidligere finnes det selvfølgelig andre yrker i serveringsbransjen enn servitører og bartendere, særlig om man ser på servicebransjen i sin helhet. For at et serveringssted eller hotell skal kunne fungere optimalt, er det massevis av stillinger som må betjenes, blant annet: kokk, resepsjonist, konditor, barista, renhold osv. Det finnes dessuten flere utdanningsalternativ innenfor samme næring, slik at man har muligheten til å spesialisere seg innen nøyaktig det feltet man selv ønsker.