Brennevin

Ordet ‘brennevin’ er en samlebetegnelse på drikker som inneholder en viss prosent av alkohol. Hvis drikken inneholder 22 % alkohol eller mer, betegnes den som brennevin. Det finnes flere typer brennevin, og her skal vi gå litt nærmere inn på disse.

Ulike typer brennevin

spritDruebasert brennevin er brennevin som er lagd av druer. Det kan være blant annet cognac, armagnac, brandy etc. Fruktbrennevin derimot, er basert av frukt, og gjerne plommer, epler, druer eller pærer. Det finnes også noe som kalles kornbrennevin, bedre kjent som whisky. Denne typen brennevin er destillert på spiret bygg, mais eller andre korntyper og har som regel en alkoholprosent mellom 50 og 80. Deretter blir den lagret i opptil 60 år før den blandes ned slik at den får mindre alkoholprosent (minimum 40%). Den siste typen brennevin kalles sukkerbrennevin. Denne typen er destillert fra gjæret saft fra sukkerrør eller sukkerbeter. Det mest velkjente sukkerbrennevinet er rom.

Brennevin i Norge

De fleste norske, og mange skandinaviske, typer brennevin er lagd av poteter. Det skjer ved at stivelsen i poteten under gjæring dannes om til alkohol. Norsk vodka lages av hvete eller potet. Ulike typer av akevitt blir også lagd av potet.

Når det gjelder brennevinens historie i Norge har den røtter tilbake til 1500-tallet. Da så man på brennevin som et legemiddel som ga lindring og helbredelse for alle slags sykdommer. Det er akevitt som er kjent som det norske brennevinet, og mange nordmenn brant eget brennevin i sitt eget hjem.

Eksklusivt brennevin

Nå om dagen brenner de aller færreste brennevinet sitt selv, men kjøper det enten på Vinmonopolet eller på et serveringssted. Brennevin kommer i alle prisklasser, alt fra enkle flasker rimelig vodka, til langtidslagret whisky og cognac til mange tusen.

Visste du at verdens dyreste whisky koster 215 000 dollar, nesten 2 millioner kroner? Det finnes til og med dyrere brennevin enn dette – en flaske Tequila Ley .925 koster 3,5 millioner dollar, over 30 millioner kroner! Dette kommer riktig nok av alle diamantene på utsiden av flaska, og ikke så mye av innholdet. Til sammenligning er det dyreste norskproduserte brennevinet man får kjøpt på vinmonopolet en 3-liters Gammel Oppland tett under 1 800 kroner.