Italiensk pizza

Italia har i sannhet et globalt kjøkken, for italiensk mat er kjent over hele verden. To av de italienske rettene er så velkjente at de vel nærmest kan kalles fenomener, nemlig pizza og pasta. Du skal ha oppholdt deg på et svært avsidesliggende sted for å ikke kjenne godt til dem begge. Så hva som gjør at italiensk pizza har en så bred appell? Nøkkelen ligger muligens i at pizza er både enkelt og smaksrikt på samme tid.

Opprinnelsen til verdens favorittmat

pizza1Pizzaen slik vi kjenner den i dag har altså sin opprinnelse i Italia, nærmere bestemt i Napoli. Det var her at man først benyttet tomater og tomatsaus på pizzaen. Tidligere hadde visstnok folk i Italia vært av den oppfatningen at tomater var uspiselige. Men, heldigvis for oss var det noen bønder fra Napoli som bestemte seg for å bestride denne oppfatningen. Det er ikke en klar enighet om hvor ordet pizza har sin opprinnelse. Men, man vet at det ble spist brød stekt i ovn dekket med urter og ost over hele middelhavsområdet lenge før den moderne pizzaen ble oppfunnet. Det er mulig at det greske ordet pita kan ha vært opphavet, eller et tysk ord pizzo som skal ha betydd noe slikt som munnfull.

Ekte italiensk stil mot moderne amerikansk variant

pizza-pepperoni-w857h456Italienere er med rette stolte av deres tradisjonsrike rett, og mange av dem hevder at en ekte italiensk pizza får du kun nettopp i Italia. For etter som pizza har gått seiersgangen rundt kloden, har mange kjøkken laget sin egen vri på retten. I USA har to distinkte stiler kommet ut av denne lokale tilpasningen, den ene kalles Chicago, en pizzastil med tykk bunn og masser av ost. Den andre kalles New York og er nok noe nærmere det italienske utgangspunktet. Her i Norge var det nok den amerikanske versjonen av pizza som fikk fotfeste først, men nå for tiden har flere fått øynene opp for en mer ekte italiensk pizza.