Kaffe

kaffebönorDe aller fleste har et eller annet forhold til kaffe, uansett om du selv liker det og drikker det. Men de færreste vet hvordan kaffen blir til. Kaffebønner er fremstilt fra frø fra kaffetreene, Coffea arabica og Coffea canephora, to tresorter som vokser vilt i Afrika. Skallet og fruktmassen i frøet fjernes og bare kjernen, eller bønnene, blir tørket, brent og malt. I disse dager dyrkes kaffe overalt i tropene, men aller mest i Brasil og Colombia. I 2013 produserte man cirka 9 millioner tonn råkaffe i verden, og Norge importerer hele 40 000 tonn kaffe i året. En gjennomsnittlig nordmann forbruker nesten 10 kg kaffe i året.

Kaffens historie

Flere land på Den arabiske halvøy begynte å drikke kaffe for minst 700 år siden, rundt samme tid som islamistene ikke tillot alkohol lenger. Etter hvert ble kaffehusene samlingsplasser der folk kunne omgås, spille spill og høre på musikk. Dette spredte seg etter hvert til Europa, og i 1715 hadde London hele 3000 kaffehus der de rikeste personene møttes for å snakke om viktige tema.

Kaffe i Norge

I Norge ble kaffen introdusert på slutten av 1600-tallet, og også her var det dyrt med kaffe og det ble en drikk for de rike. Først på 1800-tallet begynte resten av befolkningen å drikke kaffe, og i dag drikker nordmenn i gjennomsnitt tre kopper kaffe hver dag, noe som tilsvarer 160 liter kaffe i året.

Kaffe i dagens samfunn

kaffe1Kaffe har vokst frem til å bli en sosial drikk, men bruksområdene varierer fra kultur til kultur. For mange er kaffe en viktig del av hverdagen, og noen kommer seg ikke ut av døra uten å ta en kopp kaffe først. Man finner kaffebarer på alle hjørner i storbyene, og det har gjort kaffe til en del av den moderne og urbane livsstilen. Etter olje er kaffe den største omsatte råvaren i verden, og man går ut i fra at hele 100 millioner mennesker er involvert i produksjon og handel av kaffe. Nå kan man få tak i kaffe nesten overalt; på matbutikken, på cafeer og til og med på internett.

Som du forstår er kaffe en viktig del av manges liv. Det er sosialt, oppkvikkende og avhengighetsskapende, og mange hevder også at kaffe er bra for helsa.