Kosthold

Kosthold kan defineres som den mat og drikke et individ inntar. Et sunt og fornuftig kosthold bidrar til god helse, og det er viktig å spise en variert og riktig sammensatt kost. Mennesker vil endre kosthold i løpet av livet fordi man i ulike faser av livet ofte har ulike næringsbehov, for eksempel ved graviditet eller sykdom. Kosten kan bestå av ulike næringsstoffer, og den anbefalte fordelingen er at 50-60% av kosten skal bestå av karbohydrater, 25-35% av fett og 10-20% skal bestå av proteiner.

Ulike kostholdsstiler

I disse dager er kosthold og ernæring populære tema, og det er en trend å følge nye og moderne kosthold. En av disse kostholdsstilene kalles Veganisme, som er et etisk standpunkt der man har respekt for alt levende. Dette kostholdet er plantebasert og man unngår alle ingredienser som stammer fra dyr. Mange har også valgt en glutenfri kost, – noen på grunn av allergier, mens andre mener gluten er usunt. Glutenfri kost utelukker alle ingredienser som hvete, korn, rug og rughvete. Flere og flere velger et lavkarbo-kosthold, det vil si at man reduserer antall karbohydrater til fordel for mer proteiner og/eller fett. Dette kostholdet brukes først og fremst vektnedgang eller for å holde vekten vedlike.

Helsemessige fordeler

grönsakerBåde for helsens del og for å føle seg vel er det viktig å ha et sunt og variert kosthold. Et usunt kosthold med høyt sukkerinntak og småspising mellom måltidene kan blant annet gi tannproblemer og vektøkning, og lavt inntak av fiber kan bidra til forstoppelse. Man bør spise variert; mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrense mengden av bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Dessuten bør man tilpasse inntak av kalorier til sin livssituasjon og sitt aktivitetsnivå. I tillegg anbefaler man at alle skal være fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag, noe som igjen gjør at man forbrenner mer kalorier.

Handling og matlaging

food-shoppingSom man vet er det mange valg og muligheter når det kommer til kosthold i dagens samfunn. Butikken tilbyr lavkarbo-matvarer, glutenfrie matvarer og kosthold uten sukker eller med mindre kalorier. Det er ikke lett å vite hvilke av varene som er bra og dårlig, men man kan få mye informasjon på internett. Man kan også bestille ulike matvarer og drikkevarer på internett, og få de levert på døren. De som tilbyr slike tjenester bruker ofte å sette opp en hel ukesmeny til deg, levert med oppskrifter og det hele. Perfekt for alle som har en travel hverdag, og ofte tyr til enklere løsninger for å spare verdifull tid. Enkelt, tidsbesparende og smidig!