Michelin

Guide Michelin France 2015For noen er dette kanskje den rare, røde boken som inneholder snobbete og til dels pompøse restauranter. For deg som er hekta på mat, er det kanskje selve «matbibelen». En ting er sikkert, og det er at Michelin-guiden er kjent for de fleste, uansett hva slags oppfatning de måtte ha om den. Denne guiden blir utgitt årlig, og den inneholder blant annet informasjon om gode restauranter og overnattingssteder. Men, den er vel mest kjent for rangeringssystemet den har for restauranter, der den gir fra en til tre stjerner til de aller beste spisestedene over hele verden.

Det er uten tvil en masse prestisje i det å inneha disse stjernene i restaurantbransjen, og de som får utdelt stjerner får både økt oppmerksomhet og økt status. Guiden ble utgitt første gang allerede i 1900, og det er vel ikke en overraskelse at Michelin-guiden er et fransk konsept. I dag utgis det hele tolv ulike utgaver av guiden. Norge er med i den utgaven som dekker de største byene i Europa, mens det er en del land som har egne guider, som for eksempel Frankrike, Italia og Portugal.

Restauranter kan altså oppnå opp til tre stjerner, selv om det å få en eneste Michelin-stjerne i seg selv er ansett som en svært stor prestasjon. Systemet med tre stjerner startet Michelin-guiden med på 30-tallet, tidligere hadde gode restauranter bare fått en stjerne, og det var det. I 2015 hadde Norge ingen restauranter med tre stjerner, betegnelsen for disse spisestedene er at de er verdt en reise alene for å kunne nyte mat på dette stedet.

maaemoosloMaaemo i Oslo fikk to stjerner i 2015, noe som betyr at denne restauranten er verdt en omvei for å kunne spise der. Tre norske restauranter fikk en stjerne, og alle disse ligger i Oslo. Blant disse finner vi blant annet Ylajali, spisestedet alle Hamsun-fans bør unne seg en tur til. Heller ikke vår “søte bror” hadde noen restauranter med tre stjerner i Michelin-guiden i 2015, dog har de et større utvalg av spisesteder med én eller to stjerner. Likevel er det vel slik at København er Nordens gourmethovedstad, med hele atten restauranter som kan briljere med Michelin-stjerne.