Norske matvaner

laxNorsk mat har endret seg mye gjennom tidene, – både matvarene, matlagingsmetodene og matvanene har forandret seg drastisk. I gamle dager bodde de fleste på landsbygda, og man spiste det man dyrket eller fanget selv, og byttet til seg andre ting man trengte. Det gikk stort sett i brød, grøt, kjøtt og melkeprodukter, og de som bodde ved kysten kunne få tak i fisk. Det var ikke mye variasjon i kostholdet, og de fleste manglet et eller flere næringsstoffer i sitt kosthold. En av grunnene til det var at det var mangel på frukt og grønnsaker i vinterhalvåret. Når det gjelder matlagingsmetodene ble som regel all mat kokt i en gryte, og brødet var flatt på grunn av at man ikke hadde hevingsmiddel. Brød var en viktig del av kostholdet da det kunne lages av flere melsorter og holdt seg lenge.

Nye vaner

Etter industrialiseringen ble det vanlig med pengehusholdning, og man kunne selge matvarene sine og importere matvarer som sukker og kaffe fra utlandet. Under denne perioden økte befolkningen; – barnedødeligheten gikk ned og færre ble syke. I dag har de fleste nordmenn alt man trenger og litt til. Vi lever i overflod, og kaster gjerne gammel mat og middagsrester, stikk motsatt av hva man gjorde i gamle dager. Dessuten er de norske matvanene i stor endring. Inntaket av potet per innbygger er halvert fra hva det var i for 60 år siden, mens inntaket av kjøtt, særlig svinekjøtt og kylling, øker. Vi spiser betraktelig mindre fisk nå enn for 60 år siden, og få nordmenn spiser det anbefalte inntaket av fisk.

Trender og utvikling

tacosNår det gjelder drikkevarer drikker vi mindre melk og stadig mer alkohol og kaffe. Noen av grunnene til det kan være trender, økonomi og tilgjengelighet. Man kan trygt si at de norske matvanene har forandret seg veldig de siste 50 årene. Få barn vokser opp med kokte poteter til fredagsmiddagen, og de fleste vet hva taco og sushi er. Matvanene har blitt mer internasjonale, og vi spiser gjerne thai-mat eller kinesisk. En av årsakene til dette kan være integrasjonen, spesielt i storbyene. Andre årsaker kan være at det å reise er veldig i vinden for tiden, og at man følger trender og blir påvirket av bekjente til å teste nye matretter. Det er ingenting i veien med å bli kjent med nye matkulturer og smaker, men vi må ikke glemme de tradisjonelle norske matrettene som har gjort nordmenn mette i årevis.