Økologisk mat

Det har blitt heftig debattert den siste tiden om økologisk mat virkelig er sunnere og bedre for helsen. Det er ikke sikkert at en slik sammenheng kan påvises, men økologisk produksjon må da være bedre for miljøet? Så hva er egentlig økologisk mat og hvorfor skal man velge dette i butikken, når man står der med en billig og flott agurk i den ene hånden og en dyrere, økologisk merket agurk i den andre? Det stilles strenge krav i Norge for å kunne merke et produkt som økologisk.

organic-foodNorske gårder som ønsker å drive økologisk må rette seg etter en mengde regler, for eksempel kan de ikke benytte kunstgjødsel eller syntetiske plantevernmidler i sin produksjon. Dette tjener i høy grad miljøet, da vi ikke med sikkerhet kan si noe om langtidseffekten av en del av kjemikaliene som benyttes i tradisjonelt landbruk. Tanken bak økologisk eller biodynamisk landbruk er også blant annet bruk av lokale og fornybare ressurser. En annen side av det økologiske landbruket er tanken om større velferd for dyrene. Det er et krav til økologiske produkter at dyrene blant annet skal ha større plass, mer tid ute også utenom beitesesong, og bruk av økologisk dyrefôr. Det kan påpekes at enda et pluss ved økologisk landbruk er at her benyttes det ikke noen kunstige farge- og smaksstoffer.

Noen eksperter peker også på at når plantene vokser saktere, altså at vekstprosessen ikke påskyndes på unaturlig vis, inneholder produktet høyere nivåer av antioksidanter, som er så viktige for oss mennesker. Norge er ikke best i klassen i Norden på økologisk landbruk. Det kan nok være at strenge regler og dyrere drift gjør at mange ikke vil satse på økologisk produksjon. I Norge er ca. 4,3 % av jordbruksarealet økologisk. Vi kan sammenligne dette med Sverige, som er best i Norden på biodynamisk jordbruk, og de bruker 7,1 % av sitt jordbruksareal til økologisk produksjon.

Så dersom du står der med de to agurkene, er det muligens sant at de begge er like sunne for deg, men dersom du er opptatt av miljø og dyrevelferd er dette fortsatt gode argumenter for å velge økologisk.