Puber

Ordet pub er kortversjonen av det engelske “public house” som betyr noe sånt som offentlig hus for vanlige folk eller for folk flest. Og i dette tilfellet ligger det faktisk svært mye i betydningen av ordet. En pub er et samlingsted for vanlige folk, det skal være ujålete og upretensiøst, hjemmekoselig og avslappende. Historisk forbinder man puber med England og Irland, men denne typen serveringssteder har spredt seg til mange land. Da ofte med en egen vri på konseptet.

pubTil forskjell fra en bar, serveres det ofte et mindre utvalg drikkevarer på en pub, og hovedfokuset ligger ofte på et bredt utvalg av øl. Øl har man konsumert på de britiske øyene siden bronsealderen. Den formen for pub man finner i dag, har røtter helt tilbake til romersk tid. En pub serverer ofte et mye større og mer variert utvalg av mat enn en bar. Det er forventet at man kan få øl fra fat på en pub, gjerne flere typer, mens en bar av og til kun serverer øl på flaske. Som oftest har puber en rolig atmosfære, uten høy musikk eller dansegulv. En pub er ofte en møteplass for bygda, ofte selve bygdas hjerte. Hit kommer man for å snakke, spille litt biljard, få ned pulsen etter en stressende dag.

Puber har ofte en familievennlig atmosfære, og oftest er det helt greit for mindreårige å oppholde seg på pub når de er sammen med voksne. De fleste tradisjonelle puber har ikke ordet “pub” i navnet, men har et oppfinnsomt navn, gjerne noe som spiller på et lokalt kjennemerke eller lignende. Det finnes selvsagt ulike typer puber også, og kanskje den mest populære er den irske varianten. En typisk irsk pub bærer med seg et sterkt preg av irsk kultur, ofte spilles det irsk folkemusikk og det vises irske sportsarrangementer.