Restauranter

mat2Utvalget kommer selvsagt mye an på hvor i verden du befinner deg, men rundt om i verden finnes det en helt utrolig bredde og variasjon i typen restauranter. Det eksisterer en hel rekke ulike restaurantkonsepter, som skal tilfredsstille de mange ulike kundenes ønsker, behov og lommebok. For noen er det maten som alltid står i sentrum, for andre er det atmosfæren og opplevelsen som er av høyeste prioritet, og for andre igjen er det prisen som avgjør hvilket spisested som blir det utvalgte. For noen er selvsagt alle disse elementene av betydning. Det er mange måter man kan klassifisere restauranter på, og disse klassifiseringene kan fungere litt ulikt i forskjellige land.

Forventninger knyttet til type spisested

I Norge ligger det i ordet restaurant en forventing om at dette er et spisested der man sitter ned i restaurantens lokale og blir servert mat av en kelner eller servitør. Menyen er ofte omfattende med mange valg. Dette kan også kalles en full-service restaurant. For eksempel er ikke McDonalds en full-service restaurant, da man må bringe maten til bordet selv og så videre. Denne typen kan kalles for rask-service restauranter. Fordelen med disse er ofte den lave prisen. Man har også en del restauranter som ligger et sted mellom de nevnte, som for eksempel tilbyr noe bevertning i kombinasjon med ulike former for buffét eller andre former for selvbetjening.

Noe for alle

decorFull-service restauranter kommer i alle prisklasser, fra de mer eksklusive som ofte omtales som gourmetrestauranter, til mer avslappende og prisvennlige alternativer. Vi kan også dele inn restauranter etter hvilken atmosfære de tilbyr, for eksempel om det er en spesielt romantisk restaurant eller en mer familievennlig. Har restauranten en spesiell utsikt eller andre elementer som gjør at den skiller seg ut? Det finnes mange restauranter med svært så interessant dekor, hva med et strandtema eller et russisk tsar-tema? En annen måte å kategorisere spisesteder på er å se på hva slags mat som serveres. Her kan det være snakk om hvilket kjøkken den tilbyr, som eksempel kan nevnes italiensk eller fransk. Eller man bruker kategorier som vegetarrestaurant eller fiskerestaurant, som sier noe om hva slags råvarer restauranten først og fremst satser på.

Det er stor konkurranse om restaurantkundene, og spisestedene må stadig være innovative i sin kamp om gjestene. Noen restauranter tar det hele et skritt videre og tilbyr også underholdning som en del av sitt konsept. Og da snakker vi selvsagt om noe mer enn taffelmusikk i bakgrunnen. Hva med magedans mens du spiser? Eller kanskje sirkus frister mer mens du mesker deg med dessert? Med et slikt fantastisk utvalg bør alle unne seg en unik restaurantopplevelse nå og da. Enten det er for å feire en bestemt anledning, eller simpelt hen for å unne sansene sine en ekstra god opplevelse.