Ulike former for servering

Når man skal servere mat finnes det mange ulike måter å gjøre det på, og i denne artikkelen skal vi gå litt nærmere inn på noen av dem. De fleste restauranter velger en av disse metodene, eller en kombinasjon av flere. Man kan også benytte seg av disse serveringsformene hvis man skal arrangere selskap i sitt eget hjem eller en annen form for lokale.

Buffet

buffetBuffet kommer fra fransk og latin, og betyr praktbord. Man kaller det også gjerne stående buffet, noe som betyr at maten stilles frem og at gjestene forsyner seg selv. På restauranter som serverer buffet får man gjerne mange valgmuligheter og ulike matretter, og ofte både varme og kalde retter. Hvis du skal servere buffet selv bør du bruke gode råvarer og fat med god fisk, kjøtt og ost, samt et stort utvalg av salater og sauser og gjerne brød ved siden av.

À la carte

al-a-carteEn annen form for servering er À la carte. À la carte betyr «på (spise)kartet)» på fransk, og viser til en liste av tilgjengelige matretter på et serveringssted. Her får man altså en meny der man kan velge hva man vil spise, og det er ofte oppdelt i forrett, hovedrett, dessert og tilbehør. Alle rettene er som regel individuelt priset, og det er kokken eller kjøkkensjefen som bestemmer hva man kan velge mellom. Man kan også velge en hel meny; der får man forrett, hovedrett, dessert og tilbehør til en satt pris. En À la carte-meny kan du finne på alle slags restauranter, både familierestauranter og mer eksklusive spisesteder. Prisene vil selvfølgelig variere fra sted til sted.

Showcooking

Den siste serveringsformen vi skal se på i denne artikkelen kalles showcooking. Showcooking betyr at kokkene viser deg hvordan man lager maten, gjerne midt på bordet foran deg. Dette er vanlig på japanske restauranter der de lager all maten på en stor stekeplate midt på bordet. Kokkene lager ofte et show ut av matlagingen, og kan for eksempel dele et egg på en fancy måte eller kaste en reke opp i kokkeluen sin. Dette er underholdende både for barn og voksne, og en annerledes måte å oppleve et måltid på.

show-cooking_wSom du nå har lest er det ulike måter å få servert maten på. Verden av restauranter er stor, og det finnes mange flere typer restauranter, servering og menyer. Det finnes garantert mye mer enn du har opplevd tidligere, så vi anbefaler at du tester ulike serveringsformer både for underholdningens og matopplevelsens skyld. Hvis du vil servere mat selv bør du være godt forberedt, og bestille og handle inn den maten og drikken du skal ha i god tid før selskapet. Man kan også leie inn et cateringselskap som kan gjøre jobben for deg, så kan du tenke på å nyte selskapet i stedet. Bon appetitt!