Ulike kjøkken

Asian-Food1En fantastisk konsekvens av globaliseringen må vel være at ulike typer kjøkken sprer seg til andre deler av verden enda raskere enn før. Vi har som aldri før anledning til å bli kjent med utrolig mange herlige smaker, morsomme tilberedningsmetoder og spesielle kjøkkenkonvensjoner. Slutt er det på den tiden på 80-tallet da pizza var noe eksotisk. Det finnes ulike måter å kategorisere verdens mange kjøkken på. Når vi her bruker ordet kjøkken, mener vi et sett av matlagingstradisjoner og metoder, som oftest knyttet til et land, en region eller en bestemt kultur.

Noen kjøkken kan kalles globale kjøkken, da deres kjøkken er spredt over hele kloden og altså serveres overalt i verden. Et eksempel på et globalt kjøkken er det japanske. Andre kjøkken igjen kan kalles regionale, og hører som sagt oftest til en bestemt region som har sitt eget, tradisjonelle kjøkken. Av og til kalles disse også etniske kjøkken. I dag er det mange restauranter som eksperimenterer med ulike former for “fusion”, det vil si en blanding av ulike typer kjøkken, være seg om det er en blanding av for eksempel ulike asiatiske kjøkken, eller man omtaler det som dette når to kjøkken kommer sammen i en rett, slik som i en tacopizza.

Populære kjøkken

Selvsagt avhenger det mye av personlig smak hvilket kjøkken du foretrekker. Men, du bør gi dem alle en sjanse! Er du ute og reiser, bør du smake på den lokale maten, unngå gatekjøkkenmat uten identitet og typiske turistfeller. Dersom du ikke er en av dem som mener at, skrekk og gru, mat kun er et nødvendig onde. Vel, det franske kjøkken bør vel uansett får æren av å nevnes først. Et pizzaglobalt kjøkken som er kjent for de fleste. Mange tenker kanskje froskelår, snegler og jålete mat, men dette stemmer slett ikke. Fransk mat er svært variert, med mange regionale spesialiteter. Man har simpelt hen ikke levd før man har spist andeconfit. Det italienske kjøkken er også populært, og italienerne vet å nyte mat. De er kjent for fire retter ved hvert måltid, og for over 400 ulike oster. Italia er mer enn pizza, men ekte italiensk pizza er den beste. Det thailandske kjøkkenet er spennende med sine sure og søte kombinasjoner, japansk sushi er herlig, det mexicanske kjøkkenet er mye mer enn taco, og ønsker du en vegetarisk diett er det libanesiske kjøkkenet et fantastisk alternativ. Det finnes selvsagt en mengde flere fascinerende kjøkken, så her er det bare å lese seg opp og nyte.