Verdens dyreste champagne


Vet du egentlig hva god champagne er og hva det faktisk koster?

Champagne er en drink de fleste forbinder med ekstravagante feiringer, luksus og gjerne noe stive priser. Når man sjekker barregninga fra kvelden i forveien og ser prisene på champagne er det fort å lure på om det er mulig å få så høy barregning bare på grunn av champagne. Ja, det er fullt mulig, og ved å se på noen priser skjønner man hvorfor!

Vi er alle vant til å se merker som Lanson, Dom Pérignon, Bollinger, Moët & Chandon når vi beveger oss ute i store selskaper eller fester. Det er gjerne en drink som trekkes frem når man for eksempel har vunnet stort i livet eller på spilleautomater på nettet, og det er champagne. Etter som det er luksuriøse dråper som også koster litt så er det noe man trekker frem når det skjer noe spesielt. De som er mest tørste på champagne er logisk nok franskmenn, som sørger for at 60% av all produksjon selges i Frankrike. Bare amerikanerne drikker 20 millioner flasker hvert år og britene drikker 20 millioner flasker.

Hva er egentlig champagne?

Først og fremst la oss stadfeste at det kun er champagne fra regionen Champagne-Ardenne i Nord-Frankrike som faktisk er champagne. Det er mange hvite musserende viner som bruker navnet uten egentlig å kunne det. Appellation d’origine contrôlée er de som bestemmer hvordan champagne skal fremstilles. Hva skiller denne fremstillingen fra andre viner? Det er at champagne gjæres 2 ganger hvorav siste er på flaske og det er i denne prosessen av kullsyren dannes. Mer eller mindre de eneste druene som kan brukes er Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Søthetsgraden går fra doux til Ultra brut, hvorav doux er den søteste med mer enn 50 gram restsukker pr liter.

Hvor mye koster den dyreste champagnen?

Skal du ha den dyreste champagneflaska som finnes må du nok ut med 34 000 kr pr flaske. Men du må belage deg på å betale nesten 400 000 for å få kloa i en, du må nemlig kjøpe hele 12 stk i en pakke for å få en flaske. Perrier-Jouet 2000 Belle Epoque champagne heter champagnen og det er Pernod Ricard som står bak denne rådyre vinen.

Den tidligere rekorden ble holdt av Dom Perignon 2005 hvor du måtte ut med 100 000 for 3 liters magnumutgave og den var tilgjengelig på et veldig lite antall luksussteder rundt i verden. Noen ganger kan du selvfølgelig få fatt i champagne til helt elleville priser også, men da dreier det seg gjerne om bestemte flasker med en bestemt historie, som for noen år siden da en champagneflaske som skal ha tilhørt Tsar Nicholas av Russland og forsvant med han da skipet hans gikk ned en gang mot slutten av 1820-årene. Denne flasken ble solgt i Åland for 234 000 kr. Den var en av 145 flasker som ble funnet i vraket utenfor Mariehamn.

Dyreste i Norge?

Som du skjønner så er ikke dette nødvendigvis flasker du får fatt i på vinmonopolet her i Norge. Men vi har noen flasker der også som har gode priser. En Hardy L’Ete koster ikke mindre enn 65 000,- for en flaske på 70 Cl. Henrik Ibsen No.1 Grande Champagne koster 39 143,- for 70 cl. Hardy Perfection Terre er på 33 300,- for 70 cl. Men det skal sies at de ser ut som om man betaler like mye for flaska som for de edle dråpene som er inni, for flaskene ser aldeles fantastiske ut. Det er med andre ord ikke flasker man kjøper mange av for å ha på en fest.